A faápolásról

Egyre többen ismerik, hallják a "faápolás" szót, de még mindig nehezen körvonalazódik, hogy mit is jelent pontosan. Most ezt taglalnám pár gondolatban.

A fák gondozása gyakorlatilag már az ültetésükkel elkezdődik; ki kell választanunk a megfelelő helyet és fafajt. Majd a helyes ültetés öntözőtányér és talajtakarás kialakításával folytatódhat. Mindig érdemes előre tervezni és apróbb beavatkozásokkal terelni, nevelgetni a fákat, hogy az épületektől, vezetékektől is megfelelő távolságban maradjanak.

Idősebb, akár rosszabb állapotban lévő fák megmentésére és biztonságossá tételére már számtalan megoldás létezik. Olykor elég egy kézifűrésszel levenni a száraz, beteg és keresztbenövő ágakat, így megszűnnek a fertőzési gócok. A korona belsejét kitisztítjuk és ha szükséges, akkor odúkezelést is végzünk.

Koronabiztosítást kétféle módon teszek fel a fára, dinamikusan vagy statikusan. A dinamikus koronabiztosítás célja, hogy segítségével áthidaljunk fahibákat és ezáltal elkerülhető legyen az erős visszavágás. A statikus felhelyezést olyankor alkalmazzuk, amikor a fa környezetében lévő tárgyakat, épületeket fokozottan óvni szeretnénk a lehasadó ágaktól.


Azt szeretem a munkámban, hogy minden fa, minden eset más-más megoldásra vár; sőt, olykor több jó alternatíva is létezik a kezelést illetően.