A három vágás technikája

02/04/2018

Vannak olyan munkák a ház körül, amelyek nem feltétlenül igényelnek szakembert, azonban az fontos, hogy ezeket a feladatokat is szakszerűen végezzük el. Ilyen lehet például egy villanykörte cseréje, autónkon egy kerékcsere vagy néhány fránya belógó ág levágása, amikbe rendszeresen beveri az ember a fejét. Maradjunk is az ág levágásánál, ebben tudok pár tippet adni.

Amit gyakran látok, hogy kis ráhagyással lefűrészelt ágcsonkok vannak a fán, itt sok esetben a kéreg is lehasad egy darabon. Az ilyen fajta áglevágás nem a legjobb a fáknak, a szükségesnél nagyobb fertőzési kapu megnyitása súlyos hiba, valamint a megmaradó ágrészek is lehasadhatnak - ezt nem is feltétlenül láthatjuk, de a parányi gombaspóráknak ez túl nagy előnyt jelenthet.

A megoldás ilyen esetekben a három vágás nevű technika. És ennek most semmi köze nem lesz kedvenc francia testőreinkhez. :) A technika lényege abban áll, hogy a levágandó ágat kb. egy arasszal kijjebb kezdjük el fűrészelni és ezt is két részletben. Először alulról bevágunk, majd két ujjnyival kijjebb felülről levágjuk az ágat. Így elkerültük a lehasadást, a harmadik vágásunkkal pedig letisztázzuk és amennyire tudjuk, tőből levágjuk a csonkot vigyázva az ág nyakára.

Már csak egy kérdés maradt ezek után, mégpedig a sebkezelés. Ebben a témában még nincsen tökéletes megoldás. Vannak fatapaszok és hasonló faápoló szerek a piacon erre a célra, de az eszményi megoldás még várat magára. A tapasztalatok szerint a szépen, tisztán levágott ághelyek pár centit beszáradnak és egészségesen elkezdenek begyógyulni. Találkoztam érdekes megoldásokkal, ilyenek a zománcfesték, más toxikus anyagok vagy akár a sár használata - ezeket semmiképpen sem javasolnám. Ha ragaszkodunk a sebkezeléshez, akkor mindenképpen egy gazdaboltban vásároljunk ehhez fagélt. De ami a legfontosabb: a vágásunk szép, tiszta legyen, ezt pedig a három vágás technikával tökéletesen kivitelezhetjük.