Csermák Dóra, aki mindenhová varázsol egy kis zöldet

31/10/2018

Szeretem körbevenni magam olyan emberekkel, akik rajonganak a természetért és alkotni is szeretnek. Bár tudom, hogy egy fa ápolása alapvetően nem egy műalkotás, de én néha még is így élem meg. Van viszont olyan alkotói munka, ami már kétségtelenül művészet. Természetszeretet és kreativitás - ez így együtt jól jellemzi Csermák Dóra munkásságát.

Dóri igazi művészlélek; zseniális, ahogy a természet inspirálja majd' minden kollekcióját. Az egyetemen humánökológiából is diplomázott, a környezetvédelem mellett érdekelte az ékszerkészítés és egyszer csak elkezdte kombinálni ezt a két területet. Jómagam nem az ékszereire figyeltem fel (bár párom évek óta előszeretettel hordja az általa készített darabokat :) ), hanem a lakberendezési tárgyaira , mivel manapság már ezzel is foglalatoskodik.

Különösen tetszik az, hogy bármilyen alkotás születik a kezei között, bármilyen anyagot munkál meg, azt szívvel-lélekkel teszi és valahogyan mindig belecsempészi a természetet. Teszi mindezt úgy, hogy a nagyvárosi életérzést is képes vegyíteni az élő természettel. Bármilyen anyag kerül is a kezébe, annak életet ad, legyen szó akár betonról, akár egy-egy kisebb fadarabról. Ha tehetné, szerintem mindenbe és mindenhová ültetne egy kis zöldet.

Egyre több megrendelése van mind az ékszerek, mind pedig a lakberendezési tárgyak kapcsán, de Dóri továbbra is minden egyes darabot saját kezűleg készít el, nem enged a kiváló minőségből.

Azt gondolom, mindketten hasonló mentalitással dolgozunk és igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a munkáinkból. Talán éppen ez az oka, hogy közös alkotásba kezdtünk. Arra jutottunk, hogy megpróbálunk új életet adni egy-egy faágnak; hisszük, hogy egy fa sok mindenre hivatott. Gondoljunk csak bele, amikor egy könyvet lapozunk, az is egy fa új élete; amikor asztalosok megmunkálják és széket, asztalt készítenek, akkor is új életet kezd egy fa vagy akár a gyermekkori élményeinkből sokunknak felderenghetnek szalonnasütögetések a szabadban, azokat az élményeket, a tűz melegét és az elkészült finomságot is egy-egy fának köszönhetjük. Egy szó mint száz, a fa nagyon sok formában részét képezi az életünknek, mi most kicsit másként jelenítjük meg, mégpedig a lakásunk díszeként. Aprócska tárgyak ezek, kaspók vagy éppen mécsestartók, de akár ceruzatartók is lehetnek belőlük. Nem lesz kettő tökéletesen egyforma darab, de éppen ettől lesz ez a kollekció különleges.

Dóri munkáit érdemes figyelemmel kísérni a továbbiakban is, ékszereit a Csermakdesign jewellery oldalon, lakberendezési tárgyait pedig a Brighty - home decoration oldalon lehet követni. Minden alkotása szívből készül, rendkívüli odafigyeléssel, egyedi megmunkálással. A lelkesedése teszi igazán különlegessé mindegyiket; biztos vagyok benne, hogy nem lesz megállás és rengeteg újdonsággal fog még minket meglepni - figyeljük együtt!