Ezermester, 1972. augusztus

22/08/2018

Van egy eszközöm, a mászóvas, amelyről viszonylag kevés szót ejtettem. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen a használata, ezek pedig a kivágások. Azonban fontos - és ezt már hangsúlyoztam korábban is, hogy - ápolási munkák esetén tilos a használata!

A mászóvas átüti a kérget és a kambiumot, így fertőzési kaput nyit a gombáknak és baktériumoknak. Kivágásoknál viszont szükséges, praktikus eszköz, amely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi munkánkat.

Azt álmomban sem gondoltam volna, hogy az alpintechnikával történő faápolás már az 1970-es években is cikktéma volt egy igencsak népszerű barkácsújságban. Akkor ugyan 'kerti alpinisták' névvel illették ezt a mára már egészen kiforrott technikával rendelkező szakmát. Sőt, amin még inkább ledöbbentem, hogy az Ezermester 1972. augusztusi számában a mászóvasról találtam egy cikket.

Apósommal lapozgattuk fel az Ezermester régebbi lapszámait, és így került a kezembe a fotón is látható cikk. Ledöbbentem, jót mosolyogtam, nagyon tetszett. Ma már ugyan modernebb, profibb eszközzel dolgozunk, de hihetetlen, hogy micsoda kreativitással készítettek egy "csináld magad" publikációt akkoriban. Az eszközök ugyan változtak, de amire az írás és a grafika is felhívja a figyelmet: a biztonság továbbra is kulcsfontosságú szempont.