Fagyöngy eltávolítása - kísérleti technika

14/04/2019

Egyik korábbi bejegyzésünkben már írtunk a fagyöngyről és az azt övező problémakörről. Picit felelevenítem, mert egy megoldási technikán ötleteltem.

Mivel a fagyöngynek is levelei vannak, így fotoszintetizál, de a gyökereit a fába mélyeszti, így a tápanyagot és a vizet onnan veszi el. Valamint az adott ág szerkezetét is szétzilálja, így statikailag gyengül a fagyönggyel fertőzött ág.

Minél korábban vesszük észre, annál hatékonyabban lehet ellene védekezni. De idősebb, régóta fagyönggyel együtt létező fáknál sokszor a vázágak vagy akár a törzs szakaszai is fertőzöttek lehetnek. Ezért ilyen esetben a megoldás is drasztikus szokott lenni; idősebb fáknál lényegében a fagyöngy alatt visszavágásra kerül a fa, gyakorlatilag vissza lesz csonkolva és utána imára tehetjük a kezünket, hogy túléli-e a fa vagy sem.

Ezen a problémakörön rágódva sikerült átemelni egy, a gyümölcsfametszéseknél ismert technikát, egyelőre csak kísérleti jelleggel, de a várakozásaink magasak a hatékonyságát tekintve.

Ahogyan a képeken is látszik, a belső, vékonyabb fagyöngyös ágak ugyanúgy levágásra kerültek, ez még nem lenne igazán különleges, viszont a vázágakból induló fagyöngyöket palástra vágtuk le. Így nyilván nem szabadulunk meg a problémától, de erősen lelassíthatjuk a folyamatot. Illetve a fagyöngy gyökérzetének vélt vége alatt ejtettünk egy kis bevágást kézifűrésszel. Ezzel a technikával szeretnénk kicsit felborítani a fa hormonháztartását és arra ösztökélni, hogy indítson alvórügyeket és kezdje el kialakítani az új koronarészt.

Várakozásaink szerint a palástra levágott fagyöngy akár el is halhat és így nem lenne min tovább aggódni - ebben az esetben csak az általunk kialakított vízhajtást vesszük majd le, amit így feleslegesen alakítottunk ki.

A másik opció, hogy újra megéled a fagyöngy és az addigra évek alatt megerősödött vízhajtás fölött tudjuk levágni a fagyönggyel fertőzött ágat. A megmaradó vízhajtások segítenek a fának és a kiszáradás veszélyét nagyban csökkentik. A metszlapok melletti bekorhadásokat is jobban kezeli egy jó vitalitású fa, így ezzel az eljárással próbálunk rajtuk segíteni - kísérleti alanyaink egy fogadó mellett állnak, a hangulat és a táj szerves részei, nekik maradniuk kell. Fagyöngyök nélkül, frissen, egészségesen.

Most már csak meg kellene pörgetni az idő kerekét, hogy lássuk a körülbelül 3 éves projekt végét, ugyanis a tervek szerint ekkor térünk vissza megnézni, hogyan is sikerült ez a kísérleti technika.

Ami nagyon biztató, hogy Péter kolléga arcára tökéletes mosoly ült ki, miközben a projekten dolgozott - ez a képeken is látszik. Ő is látott fantáziát ebben a kétlépcsős ápolásban, mint ahogyan a fogadó tulajdonosai is. Most már csak szurkolni kell a libickozmai hársfákért.