Fagyöngy és borostyán

28/02/2018

Két érdekes növényről szeretnék írni; alapvetően mindegyik károsíthatja fánkat. Sokan ugyan esztétikusnak vélik mindkettőt, de ha elszaporodnak, nem kímélik fáinkat. Ez a két növény nem más, mint a fagyöngy és a borostyán.

A fehér fagyöngy úgynevezett félélősködő, mivel nincsen saját gyökérzete, a tápanyagokat a fák ágaiból szívja ki, de a fotoszintézist saját maga végzi.

Ez egy örökzöld növény, amelynek termései fehér színű apró bogyók. A madarak előszeretettel csemegéznek belőle, majd a ragacsos magvakat széthullajtják a fa kérgén - alapvetően így terjed a félparazita fagyöngy az ágakon.

Ha nagyobb fákon, egy-két ágon megjelenik, akkor még nem okoz gondot a gazdanövénynek és kertünkben is esztétikusnak tűnhet télen egy kis zöld gömb a fán. Ugyanakkor azok az ágak, amelyeken megjelent a fagyöngy, elszáradhatnak. Folyamatos terjedésével pedig olyan plusz súlyt, terhet jelent a fának, hogy teljesen kiszipolyozhatja a gazdanövényt, letörhetnek ágak és ez lassan a fa pusztulásához is vezethet.

Amikor már négy-öt nagyobb fagyöngygömböc díszeleg a fán, akkor mindenképpen javasolt leszedetni azokat a fa érdekében.

Bár sokan gyógynövényként ismerik és ugyan számos pozitív tulajdonsággal bír, szeretett fáinkat sajnos károsítja, így érdemes mihamarabb megszabadulni az örökzöld gömböktől.

A másik érdekes növény egy örökzöld kúszónövény, a borostyán. Saját gyökérzettel rendelkezik, így nem szorul feltétlenül a fák oltalmára, felfut a házfalon, villanyoszlopon, kerítésen vagy akár a talajt is beboríthatja. Alapvetően sokan szeretik, szépnek gondolják és akár külön kérik is egy-egy ápolás után, hogy a fa törzsén hagyjam meg az ég felé törő kis hajtásokat - ez igazából fáinkat még nem is igazán veszélyezteti.

A problémák akkor kezdődnek, amikor a hajtások elérik a korona felét és elkezdenek megvastagodni. Növekedésükkel megfojtják a fa ágait, rendkívül sok plusz súly rakódik fáinkra. A borostyánt is érdemes leszedetni elszaporodása esetén.

Még egy eset van, amikor célszerű foglalkozni vele. Gyakran látok udvarokban visszacsonkolt fákat, amik egyáltalán nem vagy alig hajtottak ki és a borostyán teljesen ellepte őket; a hordozó fa jelentősen meggyengül, szétmállik és szinte csak a borostyán tartja össze. Ez otthont nyújthat darázsféléknek is, de önmagában véve is veszélyes egy csupán borostyán által összefogott, egyben tartott, korhadásnak indult fa.