Hogyan kerül fel a kötél a fára?

21/01/2018

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis hogyan jut fel a kötelem a fára? De mielőtt fény derülne a titokra, pár szót ejtenék egy másik eszközömről, a mászóvasról. Egy hasznos kiegészítő eszköz, de a kötelet semmilyen körülmények között nem helyettesíti és fontos, hogy ápolási munkák esetén tilos a használata! Mászóvas segítségével könnyedén lehet fel-le mozogni a fatörzsön, de az eszköz hátránya, hogy sebeket hagy a törzsön, így csak kivágásoknál alkalmazható. Ugyanakkor a kivágásoknál is elengedhetetlen egy mászókötél a biztonságosabb, stabilabb munkavégzésért illetve baleset esetén a könnyű és gyors lejutás miatt. Személy szerint külön kötelet használok a gyors feljutáshoz és egy másikat a koronában történő mozgáshoz. 

De térjünk is vissza a kiinduló kérdésünkhöz! Ahhoz, hogy a kötél feljusson a fára először egy dobósúlyt és dobózsinórt használok. A dobósúlyra egy könnyű, de erős zsinórt kötök, majd a kiszemelt ágvillába célba dobok. Ez nem kevés ügyességet és sok gyakorlást igényel - zárójeles megjegyzés: az ilyesfajta tréning még nekem sem ártana.  :)  


Miután sikeresen átjutott a dobózsákunk az ágak között, kis ügyeskedéssel szépen, a törzs mentén fut a dobózsinórunk mindkét szára. Ekkor leveszem a súlyt és a felmászó kötelemet kötöm a zsinórra, és így - az esetek többségében - könnyedén áthúzom a kötelemet az ágon. A fatörzsön ezt követően kialakítom a standomat, majd a kötél másik szárán kezdődhet is a felmászás.