Irány Sopron!

26/02/2019

Egy igencsak megtisztelő, különleges feladattal bíztak meg; előadást fogok tartani diákoknak, nem is akárhol. A soproni iskolám visszavár, ezúttal egy bemutató erejéig.

Nagyon boldog vagyok, hogy éppen alma materemben beszélhetek a faápolásról. Előadásnak nem mondanám, nem vagyok előadó, fogalmam sincsen, hogy mennyire tudom majd átadni a gondolataimat a diákoknak - mindenesetre nagyon igyekszem. Készülök, ahogyan csak tudok; korábbi munkáimat nézegetem, képeket válogatok a prezentációhoz, megpróbálom átgondolni és megfogalmazni mindazt, ami ezzel a szép szakmával kapcsolatban elsőként felmerülhet. Több témát fogunk körüljárni, a tematikát majd csak ott árulom el a diákoknak.

Mióta elkezdtem a vállalkozásomat, azóta nagyot fordult a kocka: egyre több ápoláshoz, metszéshez, koronabiztosításhoz hívnak és jóval kevesebb kivágáshoz. Elindult valami, ami nekem nagyon tetszik. Egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi munkavégzésre, változik a megrendelők szemlélete, egyre többet tudnak a faápolásról és egyre többen kérik is. Az a tény, hogy a megrendelések száma gyarapszik, egyet jelent azzal, hogy több szakemberre lesz szükség - ezért is szeretném megmutatni a diákoknak, hogy ez is egy klassz alternatíva a pályaválasztásnál. Kikerülve az erdésztechnikumból már az alpintechnikával történő faápolás is elsajátítható. Soprontól alig egy órányi autóútra van is egy olyan mászóiskola, ahol nemzetközileg elismert normákat, képzést kínálnak - ezt jó szívvel tudom ajánlani a tanulni vágyóknak.

Azt is elmesélem, hogy jómagam hogyan kezdtem, hogyan jártam végig a szamárlétrát. Ha lehet, tanuljanak az én hibáimból is és hasznosítsák a tapasztalataimat. Szeretném, ha pár év múlva már a konkurenciám kerülne ki azokból a padsorokból, amiket anno én is koptattam.