Koronabiztosítás

15/10/2017

Egy korábbi bejegyzésben említést tettem a fák statikai megerősítésének lehetőségéről, a koronabiztosításról. Erre ugyan többféle módszer létezik, ám a legelterjedtebb és általam is leginkább kedvelt a cobra márkájú koronabiztosító eszközcsalád használata.

Természetesen itt is a szakszerű felhelyezés a legfontosabb, ez kétféleképpen is történhet.

Ha a fa alatt veszélyeztetett épület, játszótér, autóbeálló található, akkor kulcsfontosságú a kockázatot jelentő ág minél kisebb elmozdulása és fán tartása, így akár egy leszakadást követően is biztonságosan le tudjuk bontani valamint a keletkezett sebet szakszerűen tudjuk kezelni. Ez a statikus felhelyezés, ami a fenti esetben indokolt.

Dinamikus felhelyezésnél magán a fán segítünk. Ez a módszer nem szünteti meg teljesen a terhelést a megóvandó ág/vázág esetében, így nem csapjuk be a fát a terhelés megszűnésével és tovább ösztönözzük az adott ág megerősítésére.

A cobra kötél ezen kívül alkalmas komplett fák kihorgonyzására is, melyet megdőlt fák esetében használunk elsősorban.

Lényeges szempont, hogy ha egyszer segítünk szeretett fánkon, akkor utána rendszeres felülvizsgálat szükséges, ami általában 2-3 évente javallott. Ha ugyanis elhagyjuk az ellenőrzéseket és elmaradnak a kötélcserék, akkor a vélt biztonság hamar elillanhat és szeretett fánk sorsát is megpecsételheti.

A bejegyzésben ugyan elhelyeztem két fotót a cobrás koronabiztosításról, ám ha valaki szeretne látni élőben egy ilyen statikai megerősítést, arra is van lehetőség. Jó szívvel ajánlom a Budai Arborétumot, ahol többek között a fent említett koronabiztosításra is találunk példákat illetve más, a faápolással kapcsolatos érdekességet is szemügyre vehetünk.