Lombházak

13/05/2019

Hintakészítésről már írtam korábban; igyekeztem akkor összeszedni azokat a gondolatokat, amelyek alapján biztonságos és egyúttal élvezetes játék készülhet a gyerkőcöknek. Van még egy olyan téma, ami érdekes lehet a gyerekek szempontjából, mégpedig a lombház készítése.

Egy kedves pécsi barátunknál láttam egy remekül kivitelezett lombházat, bárhonnan nézem, nagyon jól sikerült. A fa nem érintkezik a lombházzal, így nincsen kéregsérülés. A hézagok megfelelő méretűek, így az ágak még szeles időben sem érnek a lombház deszkáihoz illetve az évenkénti törzsvastagodás sem jelent problémát.

Mivel az építménynek saját lábazata van, ezért nem terheli súlyával a fát, a lábak pedig elég messze esnek a törzstől, így a gyökerekben sem tesznek kárt. Gyakorlatilag ipari építőanyagokból készült, ezért könnyedén lehetett tervezni és számolni. A faanyag a fához igazítható, ha egy-egy ágnak kellene még hely a növekedés miatt.

Előnyt jelent, hogy a ház beárnyékolja a törzset és a gyökfőt, így a nyári nagy melegben kisebb a párolgás. Ugyanakkor az mégis hátrány, hogy a szerkezet elvezeti a vizet a fa gyökereitől és az éltető eső kicsit távolabb éri csak a talajt, de öntözéssel vagy egy kis talajlazítással ez könnyedén orvosolható.

A téma kapcsán elkezdtem kutakodni az interneten, lombházak készítéséről kerestem fotókat és információkat. Találtam is nagyon sok példát, de a fent említett szempontoknak egyik kivitelezés sem felelt meg igazán. A legalapvetőbb elem szinte mindenütt az volt, hogy abronccsal körbevették a fát és acélsodronyokon lógnak az építmények. Illetve a fák törzsén futottak át acélelemek, amik a vázrészt rögzítik - a fán így ejtett sebek nagyon lassan gyógyulnak, főképp, ha az idegen test állandóan nyitva tartja.

Amire mindenki figyelt, hogy a szerkezet súlyban ne okozzon különösebb terhet a fának, de ezekben az esetekben az épület plusz vitorlafelületként funkcionál, így egy húzásos dőlésvizsgálat is szükséges lenne a barkácsolás után.

Laikusként, ha nekilátunk egy lombház készítésének, előfordulhat, hogy vannak dolgok, amikre nem gondolunk és nem tudjuk, hogy ez mekkora kárt okozhat a fának és akár veszélyessé is válhat a gyermekünknek szánt játszóház a fa tetején. De a neten nézelődve rábukkantam olyan cégekre, akik lombházak készítésével foglalkoznak, sajnos döbbenten néztem a kivitelezés módját. Találtam fotót, ahol mászóvassal mentek fel a fára, hogy elkészítsék a házikót, ezt nem tudom mire vélni és nem találok rá mentséget, ez felelőtlenség. Azon felül, hogy a fához rögzítik a lombházat még sokkalta több sebet ejtenek a fán.

Azt gondolom, hogy ha van rá mód, hogy megmentsük kertünk ékét, egy-egy gyönyörű lombos fát és a gyermekeinknek is biztonságos játszóházat, lombházat építsünk, akkor járjunk el a legnagyobb odafigyeléssel és készítsük el akár mi magunk. Ha szakembert hívunk, akkor pedig figyeljünk az apró részletekre és ne legyünk restek kérdezni - mit, miért, hová, hogyan akar rögzíteni. Mert igenis van rá mód, hogy a fa is ép, egészséges maradjon és a lombház is megfelelő legyen a gyerkőcöknek.