Magyarország legidősebb fája

02/10/2017

Van egy fa ebben az országban, amely hosszú évszázadok óta dacol az időjárás viszontagságaival, szemtanúja volt háborúknak, boldogabb időszakoknak - annyi mindent átélt, amit emberi léptékkel nem mérhetünk, fel sem foghatunk. Ez a fa a megtestesült történelem.

A hédervári Árpád-tölgy nagy valószínűség szerint az ország legidősebb fája. A legenda szerint Árpád fejedelem itt pihent meg és lovát a fa törzséhez kötötte ki - ennek a kötőféknek a nyomát vélik felfedezni a fán. Kutatók szerint ennél fiatalabb a fa, de még ők is 700-800 évesre becsülik.

Mintegy 10 évvel ezelőtt egy vihar során a négy hatalmas ágából három sajnos letörött, de ekkor egy példaértékű civil összefogással megmentették a fát, a törzset megtisztították a beteg, korhadt részektől, az egyetlen megmaradt vázágat pedig hozzákötözték egy magas faszerkezethez. A tölgyfa épen maradt ága azóta is zöldell és rendszeres makktermést hoz, amelyből be is gyűjtöttek és kicsíráztatták a fa utódait.

Az Országos Erdészeti Egyesület Győr-Moson-Sopron megyei Magánerdő Helyi Csoportja ünnepélyes keretek között elültetett hét nagyméretű csemetét az Árpád-tölgy mellett, melyeket a honfoglaló vezérekről neveztek el. És, hogy ez miért is különösen érdekes számomra?! Büszkeséggel tölt el, hogy az egyik csemetét nagypapám, Börzsei László ültette.

A famatuzsálemet nemrégiben is meglátogattam - jó szívvel ajánlom kirándulási célpontnak ezt a festői helyet. És a fák kedvelőinek további pozitívum lehet, hogy Hédervár településén az Árpád-tölgyön kívül más, monumentális fákkal is találkozhatunk, legyen szó az ugyancsak híres Kont-fáról vagy a településen található lenyűgöző platánfákról, tölgyfákról vagy gesztenyefákról.

Egy kirándulást mindenképpen megér a kézzelfogható történelem!