Öntözés

16/07/2019

Jó pár forró nyári napon vagyunk túl és ilyenkor mi mással kedveskedhetnénk jobban fáinknak, mint öntözéssel - de mikor, mennyit és hogyan? Remélem, ez a pár gondolat segít kicsit.

Mivel erdei társiakkal ellentétben az udvarokon álló vagy utcai fák gyakran egyedül állnak, így nem képesek megfelelően beárnyékolni a talajt. Sok esetben a gyökér felvevőzónáját leburkolják, ez pedig azt a kevés nyári esőt is elvezeti, ami az évszakra jellemzően esik. Az évről évre változó éghajlat is tovább sanyargatja szeretett fáinkat. De miből szúrhatjuk ki, hogy valaki szomjas a kertben?

A magyar nyelv szépsége egyébként, hogy a fa levelét és a postai levelet nem különbözteti meg, nincsen rá külön szavunk, ellentétben a német a Brief - Blatt párossal, vagy az angol mail - leaf szavakkal. A levél információt hordoz és ebből könnyedén olvashatunk. Fontos a rendszeres megfigyelés, így könnyedén kiszúrhatjuk a zsugorodó vagy lógó leveleket, amik egyértelműen a vízhiány jelei. A gyümölcsök zsugorodása is voltaképpen ezt tükrözi.

Alapvetően mérettől függően változik a fák vízigénye, de napi egy-két kanna víz a nyári melegben még az egészen fiatal fáknak sem árthat. Ha heti rendszerességgel szeretnénk ezt megoldani, akkor célszerű a fa körül tányért készíteni a talajból és azt alaposan elárasztani, ezt a módszert akár városszerte is lehet látni.

Talán a második megoldás olyan szempontból jobb, hogy így a talaj mélyebb rétegeibe is lejut a víz; de ami fontos, hogy ha elkezdünk öntözni, akkor azt rendszeresen folytatni kell, ugyanis a fák könnyen megszokják a jót és nehezebben reagálnak majd a hirtelen hiányra.

Az aszály a gyökérzet elhalásához is vezethet, ezért olyan pusztító erejűek a nyári viharok. Az öntözéssel egészségesebb gyökérzetet tarthatunk fenn, ami jobban ellenáll és a nedvesebb talajból nehezebben is fordul ki a gyökérzet.