Sisak és beülő

09/03/2018

Van kettő olyan eszköz (és persze még számtalan más, amelyekről majd szintén írok), amelyek alapvető felszerelések egy kötéltechnikával dolgozó faápolónál, favágónál: a sisak és a beülő. Kettő olyan eszköz, amelynek nem pusztán a megléte fontos, de az sem elhanyagolható, hogy milyen minőségűek, honnan szerezzük be őket.

Egy jó sisak azon túl, hogy a leeső, száraz faágaktól megvéd, sokat javít a fán dolgozó komfortérzetén. Néhány hónappal ezelőtt kipróbálhattam egy kollégám sisakját, amibe azonnal bele is szerettem és hamar vásárlásra adtam a fejem.

A képek magukért beszélnek; beépített rostély, szemüveg és hallásvédő. Sok esetben a földön, daraboláshoz is felveszem a szimpla hallásvédő helyett, mert annyira kényelmes, hogy nem is érzem tehernek vagy kényelmetlennek a viselését.

Sajnos sok szakmabelit látok sisak nélkül dolgozni, ilyenkor mindig elcsodálkozom. Amellett, hogy ez munkavédelmi előírás, valóban számos kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat a viselésével - remélem, hogy erre egyre többen ráébrednek majd. Az sem kifogás, hogy ez drága felszerelés lenne, ugyanis számos gyártó készít már munkavédelmi sisakokat, mindenféle árkategóriában.

A másik ilyen "alapdarab", elengedhetetlen eszköz a beülő. A szakma folyamatos fejlődése remek darabokat hozott magával és már idehaza is széles választékban elérhetőek.

Amiben a speciális faápoló beülők különböznek a standard ipari alpinista beülőktől, az a combok között futó kötél vagy hevederdarab, a híd. A faápolók szabadságát igazából ez adja, könnyedén lehet vele fordulni és két helyre pozicionálva a karok szabadon maradnak, így biztonságosan és precízen lehet dolgozni a fán. 

A beülőre, pontosabba a beülő hiányára is látni naponta rossz példákat, még mindig vannak favágók, akik villanypóznához alkalmas mászóövvel erőlködnek - nagyon veszélyes és itt is igaz, amit a sisaknál említettem, mégpedig, hogy az ár sem lehet kifogás, ebből is van jó néhány fajta.

A tisztán és gyorsan dolgozó kollégák ügyességét javarészt - természetesen a technikai tudásuk mellett - a felszerelés adja, és hogy minden helyzetben kéznél vannak a megfelelő eszközök.