Somlai-Fischer Ádámnál jártunk

22/03/2019

Ez a bejegyzésem teljes mértékben eltér az eddigiektől és az elkészültének is több oka van. Egyrészt büszke vagyok a megrendelőimre és az ő kéréseikre. Másrészt kicsit könyvajánló is. Illetve szeretném megmutatni, hogy én milyen vállalkozói mentalitásban, munkakultúrában hiszek. És az is kiderül, hogy engem ki/kik motiválnak a munkám és a mindennapi ténykedéseim során.

Sok megrendelésem van, amelyek büszkeséggel töltenek el. Egyre gyakoribb, hogy konkrétan leírják, elmondják, hogy mentsünk meg egy-egy fát. Szeretem az ilyen történeteket.

Nemrégiben volt szerencsém egy olyan megbízásnak eleget tenni, ami igazán szívmelengető volt. Nem csupán azért, mert a megrendelő mindenáron meg akarta menteni a fát, de azért is, mert ez a megrendelő számomra példakép. Azt a mentalitást, hogy igenis lehet úgy vállalkozást indítani, hogy szívvel-lélekkel csinálja az ember és van mögötte misszió is, azt részben az ő példájából tanultam.

Somlai-Fischer Ádámnál jártunk, a Prezi egyik alapítójánál. Halácsy Péterrel és Árvai Péterrel ők nem csak egy új web-alapú prezentációs eszközt hoztak létre, de a vállalkozást, a vállalati kultúrát is elkezdték másképp értelmezni, mint ami eddig jellemző volt idehaza. A startup kifejezést a Prezi alapításakor hallottam először, aztán szépen lassan beivódott a mindennapokba.

Büszkék lehetnek arra, amit létrehoztak és arra is, hogy ezzel egyidejűleg elkezdték formálni a közvéleményt mindenféle témában, legyen szó oktatásról vagy éppen a környezettudatosságról. Jó példával járnak előttünk, sikeresek és véleményem szerint hitelesek. Mindazt, amiről beszélnek, tettek is követik. Ádám amúgy bringával jár mindenhová, végtelenül szerény és kedves. És persze nem mellesleg az udvarán álló fát is rendkívül szereti.

Jó lenne az ő példáját követni; én is így szeretnék dolgozni mindig, olyan hittel és alázattal, ahogyan ő is tette és teszi. És ha pár dologgal hozzá tudok járulni környezetünk védelméhez, akkor miért ne tenném? A névjegykártyám újrahasznosított papírra készül, ha pedig tehetem, és a közelben van elintéznivalóm, akkor a mai napig igyekszem rollerezni. Nyilván a munkámhoz szükséges eszközparkot nem tudom egy rolleren magammal cipelni, de a posta vagy a nyelviskola tökéletesen elérhető két keréken is.

Azt szeretném, ha minden vállalkozás esetében lenne mögöttes tartalom is, legyen az egy komoly misszió, akár egy jó ügy támogatása vagy csak éppen a közvélemény formálása. Mindegy, hogy milyen szakmában dolgozunk, mindegy, hogy milyen szakterülethez értünk, hozzunk létre valami újat, valami különlegeset, amivel még akár segíteni is tudunk.

Somlai-Fischer Ádám, nagyon köszönöm a bizalmat és az aláírást is. Kívánom, hogy bármilyen ötleted a Prezihez hasonlóan világsiker legyen!

A képen látható könyv a Bridge generáció címet viseli, amely öt magyar tehetséges fiatalról szól; Veiszer Alinda írta a kötetet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, igazán hasznos olvasmány. Betekintést enged öt sikeres, kreatív ember életébe, a döntéseik hátterébe, a vízióikba. Ahogyan Alinda fogalmaz: álmokból üzletet építettek. Ők a Bridge generáció.