Száraz ágak

30/03/2019

Sokan megijednek egy-egy lehulló száraz ágtól, ezért szeretnék egy kicsit átfogóbb képet adni a témáról. Szinte minden fán megtalálhatóak elszáradt ágak, de pusztán emiatt túl nagy aggodalomra nincsen ok.

Egészséges fákon azok az ágak száradnak vissza, amelyek alászorulnak a többinek, kevés fényt kapnak, így a fa nem látja értelmét a fenntartásuknak. Ezt a fa úgy kivitelezi, hogy elveszi a vizet és apránként visszaszív szinte minden tápanyagot a már száradó ágból. A folyamat szabad szemmel is nyomon követhető; első évben az adott ág nem hajt, eltűnnek róla a levelek, majd egy-két év alatt ledobja a kérget és egészen puhává válik, olyannyira, hogy akár kézzel is könnyedén le lehet törni. A fák sem kapkodják el a dolgot, de nem is pazarolnak.

Persze nem csupán a fenti oka lehet egy száraz ág kialakulásának, ez lehet egy károsító elleni védekező reakció is vagy akár szakszerűtlen beavatkozás következménye is.

Az erdészek egyik legkomolyabb feladata folyamatos gyérítésekkel kialakítani a fák ág-tiszta törzsrészeit, ahol gyakorlatilag ez a játék zajlik. Kell a fény, hogy vastagodhasson a törzs, de szükséges az árnyék is, hogy feltisztulhasson.

Alapvetően nem is lenne sok dolga az embernek a száraz ágakkal, de az erdei fákon kívül azért az udvarokon, kertekben, utcákon is vannak fáink, amelyeknél már baleset forrása lehet egy-egy száraz ág - ezeket érdemes rendszeresen levenni. Öntözéssel, tápanyag-utánpótlással, megfelelő gondozással pedig kedveskedhetünk fáinknak, hogy ezáltal is kevesebb száraz ág jelenjen meg rajtuk.