Talajtakarás

26/10/2017

Ígértem, hogy tippekkel is szolgálok majd a blogon; most egy nagyon egyszerűen és olcsón megvalósítható ötletről írok. Szeretett fánk pedig bizonyosan meghálálja a törődést.

A fák körül/közvetlen mellettük többféle felszín előfordul, ezek közül a - véleményem szerint - legjobbat szeretném javasolni. De először vegyük sorra, hogy mi is övezheti fáinkat!

Elsőként említsük meg, amikor a fa melletti terület le van burkolva betonnal vagy járólappal - ez több okból sem kedvez fánknak: elvezeti a vizet és a talaj lakóit is megfojtja. Városokban ezért láthatunk a fák tövénél egy többnyire sárga színű csőkimenetet, a dréncsövet.

Talán a leggyakoribb, hogy az árnyék és a vízelszívó hatás miatt a fák töve körül csupasz föld van. Ez azért lehet probléma, mert az esőzések során a talaj folyamatosan tömörödik, kérgesedik, ami sem élettanilag, sem esztétikailag nem a legjobb.

Ahol a fa körül gyep található, ott mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy milyen hatással vannak egymásra. Ha a fa elkezd száradni, ott a gyep visszaszorítása nagy segítség lehet a fának. Ha pedig az árnyék miatt a gyep kókadozna, ott a korona minimális alakításával tudunk segíteni a problémán.

És akkor következzen a szerintem legtökéletesebb megoldás, amely hűen próbálja imitálni az erdei körülményeket: a kulé kő vagy kulé kavics. Számos hasznos tulajdonsággal bír: árnyékolja a talajt, lassan vezeti le a vizet a földig, világos színe miatt nem szívja magába a napsugarakat, nyáron enyhíti a levegő hőmérsékletét és még esztétikus is. Könnyen karbantartható a törzs körüli területen, szabadon alakítható a szegélye és méretezhető a talajtakarás nagysága. Mindemellett nem tömörödik le illetve ha a fa felnyomta a kocsibejáró betonozását, akkor azon a szakaszon akár ezzel is lecserélhetjük a betont. Olcsó és időtálló megoldás - csak ajánlani tudom a kulé kavics leterítését a fa köré. Tisztíthatjuk lombporszívó segítségével vagy egyszerűen a köveket megemeljük és hagyjuk, hogy az avar alájuk kerüljön és így a tápanyagok is hasznosulnak.