Tévhitek – 1.rész

27/08/2017

A blogot azért is szerettem volna létrehozni, hogy néhány tévhitet eloszlassak. Az egyik ilyen - és talán legfontosabb - az ingyenes fakivágás mítosza.

Sajnos egyre többen hirdetik különböző netes platformokon, hogy favágást vállalnak fáért cserébe. Természetesen mindenki számára csábító, hogy az adott fát, amelytől szeretne megszabadulni, nemcsak hogy ingyen kivágják, de még az elszállításért sem kell fizetni.

És igen... létezik olyan opció, amikor akár el is képzelhető, de ez elég ritka eset.

Adott például kettő darab 50 cm átmérőjű, 20 méter magas fa - ezek 2 köbméter tűzifát tesznek ki, az egyik egy akácfa, a másik egy nyárfa. Az akác esetében a tűzifa értéke 44 ezer forint - ha nincsen a fa alatt semmi és ki lehet dönteni, akkor ebben az esetben megéri elvinni tűzifaként. A nyárfa piaci értéke alig több 20 ezer forintnál - ha rálóg egy épületre és profi, háromfős csapat végzi a fa lebontását egy teljes napon keresztül, akkor a szakemberek munkadíja fejenként csupán 5 ezer forint lesz és még 5 ezer forint marad az eszközkopásra és üzemanyagköltségre. Lássuk be, hogy ez vajmi csekély összeg egy egész napos szakszerű munkavégzésért!

Így talán még egyértelműbb, hogy maximum a legelső példánál, a - lehetőség szerint dönthető - akácfa esetében fordulhat elő, hogy valaki pusztán a fáért cserébe elintézi a kivágást.

De minden más esetben kezdjünk el gyanakodni, ha ingyen favágást kínálnak nekünk! Mert a végén vagy kiderül, hogy mégiscsak felszámításra kerül egy bizonyos díj, vagy ami még ennél is kellemetlenebb lehet, hogy a szakértelem hiánya miatt olyan károk keletkezhetnek, ami messze túlmutat a pénztárcánk határain. Vagyis előfordulhat, hogy a tetőben/kerítésben/épületben és egyéb, a fa közelében elhelyezkedő tárgyakban sokkalta nagyobb kár keletkezik, mint amennyi egy "normál" fakivágás ára lett volna.

Gondoljunk csak bele: teljesen természetes, hogy a favágónak/faápolónak is van munkadíja, ugyanúgy, mint ahogyan egy fodrásznak, asztalosnak, villanyszerelőnek vagy egy szobafestőnek is fizetünk az elvégzett munkáért.

A biztonságos munkavégzéshez megfelelő eszközök is kellenek - amelyek folyamatosan kopnak, elhasználódnak, azokat pótolni kell. Kevésbé életszerű példa talán, de valamelyest szemlélteti a különbséget, amire gondolok: ha egy szobafestő temperával és egy aprócska ecsettel akarja kifesteni a szobánkat, azt nyilván nem vennénk komolyan és akkor se kérnénk a szolgáltatást, ha ingyen lenne.

Ha egy favágó nem profi felszereléssel kezdene neki a munkának, akkor azt se vegyük komolyan és inkább ne kérjük a szolgáltatást akkor sem, ha - legalábbis elméletileg - ingyen lenne. Mert mindenhogyan csalódás lesz a vége sajnos.

Keressünk megbízható, profi szakembert mindig!

Manapság már szerte az országban lehet találni remek, profi faápolókat és favágókat - bízom benne, hogy a számuk még inkább gyarapodni fog és kiszorítják a csalókat!