Újabb eszköz-mustra: munkahelyzet-pozicionáló

12/07/2018

A korábbi bejegyzésekben több érdekesebb eszközről is szó esett, de mindig akadnak érdeklődő megrendelőim, akiknek a tudásszomját igyekszem kielégíteni. Így esett, hogy a munkahelyzet-pozicionálóra csodálkozott rá egy kedves hölgy. Zárójeles megjegyzés: és nem, sajnos ennek nincsen hangzatos rövidítése. :)  Ez az egyik legalapvetőbb eszközünk, nélküle nincsen munka, de még a famászó sportban sem hagyható el.


Mi is ez az eszköz? Lényegében egy rövidebb kötéldarab, végén egy karabinerrel illetve egy ereszkedő eszközből áll. Az állítható eszköz mindig a mászó beülőjének oldalsó fülén van, míg a karabineres kötélvég egy ágat megkerülve kapcsolódik a mászó derekán lévő bekötési ponthoz.

Bár a képeken látható prusziktechnikás rendszer elsőre talán nem tűnik bizalomgerjesztőnek, azonban tökéletesen működik és adott esetben attól sem kell tartani, hogy egy ágon felfeszülve megsérül, hiszen javarészt kötélből készül, aminek nem árt, ha tekeredik.

Az én beülőmön két lehetőség is van a munkahelyzet-pozicionáló bekötésére, amivel élek is, rendszeresen ki is használom. Így minimális az esély arra, hogy munkavégzés közben kibillenjek az egyensúlyomból.

Ha sűrűn vannak ágak és könnyedén lehet rajtuk lépkedni felfelé, akkor a pozicionáló kantárokat váltogatva biztosítom magam végig mászás közben, így kerülve el a leesés veszélyét.