Veszélyes játékok a kertben

24/11/2017

Engedjék meg nekem, hogy egy kicsit más vizekre evezzek, mint az eddigi bejegyzéseimben. Ezek a gondolatok is kötődnek a fákhoz, ám alapvetően egy olyan fontos témát boncolgatnék, ami a kisgyermekeket érinti elsősorban. Másodsorban persze fáinkat is.

Nemrégiben egy kiszáradt diófát vágtam ki, ahol a kivágás előtt levettem a fán lógó hintákat, gyermekjátékokat. A hintát meg kellett mutatnom a szülőknek is, mivel egy veszélyes dolgot vettem észre, mégpedig azt, hogy a rövid ideje fán lógó kötelet milyen mértékben károsította az UV sugárzás valamint a nem megfelelően lekerekített műanyag eszközök súrlódása.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve, el is készítettem egy hintát, amelyet bátran ajánlok minden szülő figyelmébe - a gyermekek számára biztonságos és még a fát is óvjuk, kíméljük ezzel. Leírom az egész folyamatot az eszközök beszerzésétől egészen a felszerelésig - különösebb barkácstudás sem szükségeltetik hozzá, nagyon egyszerű lesz.

Irány egy nagyobb túrabolt! Ezek bármelyikében lehet jó minőségű köteleket kapni 1000 forint/m körüli áron, amik akár 5 évig is jó szolgálatot tehetnek nekünk.

A fára szerelhető hintánkat érdemesebb a törzsön magasabban felkötni és egy oldalág villáján megterelni a kötelet, ezáltal eloszlik az erő és kevésbé terheljük szeretett fánkat.

Irány egy barkácsbolt! Ahol a kötél találkozik a kéreggel, ott érdemes valamilyen kötélvédőt alkalmazni, amely csökkenti a súrlódást és a fa kérgét is kíméli - ez szinte bármi lehet, én egy barkácsboltban vásárolt slagot használtam, ami tökéletesen bevált.

Amikor a kötelet felcsomózzuk a fára, akkor többféle csomót is használhatunk, több közül választhatunk, de a legfontosabb szempont az, hogy olyan hurkot hozzunk létre, amely nem szorul rá a törzsre. 

A hinta ülőke része nem feltétlenül kell, hogy fából készüljön, egy játékboltban vásárolt műanyag ülőke is tökéletes a célra. A gyermekek biztonságáért alapvetően úgyis a szakszerűen felhelyezett kötél fog felelni. 

A hinta elkészítésébe akár a gyerkőcöket is bevonhatjuk, megmutathatjuk és elmagyarázhatjuk nekik, hogy mennyire fontos a biztonságos játék és persze azt is, hogy a játék közben még szeretett fánkat is megóvhatjuk. 

Hamarosan egy videót is készítünk ebben a témában, így - reményeim szerint - még egyszerűbbé válik majd a hinta kivitelezése mindenki számára.