Veszélyes összefonódás és szétválás

25/09/2017

Érdemes figyelmesen járni a parkokban, erdőkben vagy éppen az udvarokban, hiszen hamar rábukkanhatunk egy-egy különlegesebb fahibára is. Nemrégiben két furcsa rendellenességre is felfigyeltem, az egyikre egy erdősáv szélén, a másikra egy udvarban.

Az első fahiba esetében két ág egy szakaszon párhuzamosan nőtt, majd elkezdtek összeérni és rendkívül szorosan szinte összeforrni. Sajnos annak ellenére, hogy nagyon látványos, igencsak veszélyes is lehet, mivel az összefonódást belülről nem láthatjuk, így azt sem tudhatjuk, hogy azon a szakaszon mennyi ép szövet maradhatott.

Ebben az esetben az ágak erőteljesebb visszavágása lehet a megoldás, mert így mérséklődik az ágak elmozdulása és kisebb húzóerőnek kell ellenállni.


Viharban kialakulhatnak olyan sérülések, amelyeket nem biztos, hogy első pillantásra tetten érünk - és ezzel át is tértem a második, általam dokumentált problémához. Még ha ki is szúrjuk ezeket a fahibákat, egyáltalán nem biztos, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítunk nekik, hiszen szeretett fánk akár tovább zöldellhet.

Leggyakrabban fűzfák esetében találkozhatunk hosszában elrepedt vagy széthasadt ágakkal. Ezen ágak végén a lombozat tovább élhet, mivel a szállítószövetek csak minimálisan sérülnek, de statikailag rendkívül meggyengülnek és a későbbi viharok vagy hónyomás hatására le is törhetnek.

Fiatal, vékony ágaknál egy egyszerű visszavágással megoldható a veszélytelenítés. Vázágaknál vagy a törzsön kialakuló repedéseknél egy erős visszavágás után van lehetőség a statikai megerősítésre (erről egy következő bejegyzésben fogok írni), de mivel ez kicsit költségesebb és talán kevésbé esztétikus, így nem túl gyakran alkalmazzák.

Járjunk mindig nyitott szemmel, figyeljünk fáinkra és ha bármit tudunk tenni annak érdekében, hogy környezetünk biztonságosabb legyen, akkor ne legyünk restek! Egy-egy leszakadt, letört ág hatalmas károkat tud okozni, nem is beszélve arról, hogy testi épségünket is veszélyezteti - tegyünk ellene, legyenek mindenütt egészséges, biztonságos fák, hogy bárhol önfeledten, zavartalanul sétálhassunk!