Vizet cipelni az emeletre? Nem egyszerű, bizony!

11/09/2017

Könnyebben megérthetjük a fák életét és azt, hogy mi miért történik velük, ha párhuzamokat vonunk. Párhuzamokat vonunk köztük és köztünk, fák és emberek között.

Érzékelik és megsínylik az időjárás viszontagságait. Éppúgy, mint mi.

Küzdenek betegségekkel, egészségüket érintő problémákkal. Éppúgy, mint mi.

Szükségük van tápanyagra és vízre az életben maradáshoz. Éppúgy, mint nekünk.

Vannak olyan helyzetek, amelyekben a fák segítségére lehetünk, vannak bizonyos problémák, bajok, amiktől megóvhatjuk őket. Éljünk a lehetőséggel! Sajnos nem tudjuk a fák összes gondját megoldani, de az még szomorúbb, hogyha akkor sem segítünk, amikor lenne rá módunk. Ne hagyjuk őket magukra!

A fák mintegy tízszer lassabban élik az életüket nálunk; ebből adódik, hogy tovább is élnek, azonban a problémákkal is tovább küzdenek. Például egy terhelt ág súlyának csökkentése és az ág megerősítése évtizedes feladat a növénynek, amit a vázág vastagításával és az ágvégek visszaszárításával tud elérni. Ezt a folyamatot nem tudjuk tökéletesebben kivitelezni a fáknál, viszont saját és környezetünk épségének megóvása érdekében felgyorsíthatjuk: az ágvégekből visszavehetünk és akár meg is köthetjük a terhelt ágakat.

A lombvesztés, a fák ágainak visszaszáradása természetes folyamat egy bizonyos mértékig - nem kell feltétlenül aggódnunk szeretett fánkért. Ugyanakkor sokfelé látni, hogy a fák hegye teljesen elkezdett visszaszáradni - miért van ez? Gondoljunk csak bele, ha vizet kellene vödörben cipelnünk, mi is az emeletet hagynánk utoljára! 16-20 méteres magasságokba vizet felvinni nagy feladat növényeinknek is. De ebben is tudunk nekik segíteni; a korona belsejét szellőssebbé tehetjük, a fa alsó harmadát feltisztíthatjuk vagy végső esetben a fa hegyéből pár méternyit vissza is vághatunk.

Amiben tudunk, segítsünk hát nekik, hogy minél tovább lehessenek ékei kertünknek, udvarunknak, parkjainknak!